Framtidens bransch – men få känner till möjligheterna
Pär Forsgren menar att Gate verkar i en bransch för framtiden men att det är svårt att få folk att tro att de kan, eller vågar.
Alla som träffat Pär Forsgren känner honom som en glad företagare med många järn i elden. Men efter 30 år i branschen varav 22 år i eget bolag börjar Pär Forsgren se ett farthinder för hans framtida företagande. Inte från branschen eller i hans arbete – Gate IBS går bra, efterfrågan på företagets tjänster är stor och personalen trivs. Han har andra ”bekymmer”; lätt skulle han kunna anställa upp till tio personer – om det fanns folk att tillgå alltså.
– Vi verkar i en bransch för framtiden. Trots det verkar få tro att de kan, eller vågar, ta steget över till verksamheter av vårt slag.
Gate IBS har varit branschledande sedan början av 2000-talet och erbjuder skräddarsydda systemlösningar för styr- och övervakningssystem av en fastighets el-, värme-, ventilations- och kylsystem. Något traditionellt installationsföretag inom byggbranschen är de inte.
– Vi jobbar i en verksamhet som mer påminner om konsult- eller it-branschen, säger Forsgren.
Och med stora förändringar – och möjligheter – i branschen börjar bristen på tillgång av personal bli kännbar.
– Och jag tycker inte att det borde behöva vara så. Vi söker ingenjörer från både gymnasie- och högskolenivå och av olika slag; dataingenjörer, automationsingenjörer och serviceingenjörer för att nämna några, säger Pär Forsgren och fortsätter;
– Kommer man från elsidan med ett förflutet som elektriker med en önskan om att lära sig mer och en ambition att vilja få ut mer av sitt arbete – då är man också intressant för oss. I vissa fall, när man kommer från en angränsande bransch, kan det finnas behov av vidareutbildningar. Det är vi vana vid och är något som vi ombesörjer om behovet finns.
Individuella utbildningsplaner för de anställda är en självklarhet hos Gate. Det krävs då företaget har en rad pågående, och framtida, projekt som kräver dels medarbetare med olika bakgrunder och dels medarbetare med den absolut senaste kompetensen inom aktuellt område.
Ett sådant projekt var samarbetet med HSB Norr och bostadsrättsföreningen Skogen på Kronoparken i Umeå. Gates uppdrag gick i korthet ut på att omvandla återvunnen värme till att skapa effektiv och miljövänlig energi.
– Vi var totalentreprenörer i projektet och sysselsatte en rad olika ingenjörer från vår verksamhet. Jag är övertygad att fler projekt av samma typ kommer att följa på det här – varför det är absolut nödvändigt att vi anställer fler, säger Pär Forsgren.
Forsgren har stor förståelse för att deras verksamhet kan vara svår att greppa för någon som är dåligt insatt. Han säger att fastighetsautomation i sin enklaste form definieras som ett automatiserat system eller nätverk som ser till att fastigheter får önskad och optimerad energi i form av varmvatten, ventilation och värme. Det kan även innebära att ägare och/eller användare av fastigheten ges en fullständig överblick av byggnaden så att den enklare kan hanteras och underhållas.
– Det här är en verksamhet som tidigare inte betraktades som särskilt intressant när man byggde nya fastigheter men vi märker att fler och fler företag och fastighetsägare inser hur viktigt ett kompetent fastighetsautomationssystem är för att kunna hantera sina fastigheter effektivt.
Från 1 oktober 2021 kan bostadsföretag och bostadsrättsföreningar söka ett bidrag från Boverket för att skynda på energieffektiviseringar i fastigheter runt om i landet. Storleken på bidraget kan variera från 30 procent upp till hela 50 procent av investeringskostnaden.
– Det här är ett beslut som gynnar oss, säger Pär Forsgren som avslutar;
– Hör av er till oss om ni vill veta mer om hur det är att arbeta i framtidens bransch.